Danes so se v Mariboru o diskriminaciji starejših udeleženci delavnice pogovarjali z Borisom Krabonja in dr. Matejo Kožuh Novak in med pogovorom odgovorili na naslednja vprašanja:
* Si znamo predstavljati ovire, s katerimi se starejši srečujejo vsak dan?
* Je mogoče življenjsko okolje prilagoditi potrebam starajočega se prebivalstva?
* Lahko s svojim razumevanjem pripomoremo k socialni vključenosti in večji samostojnosti starejših in na ta način zmanjšamo diskriminacijo starejših?

Ker se vsi zavedamo, da s starostjo nekatere funkcije opešajo, velikokrat se vsaj trudimo, da bi bili razumevajoči in potrpežljivi, vse premalo pa se zavedamo, kako se počutijo. Prav zato so pripravili še izkustveni del delavnice, kjer so obiskovalci sami spoznali oz. preizkusili in občutili, kakšen je dan starostnika, ki ga pestijo različne starostne tegobe, ki smo jih simulirali z raznimi pripomočki (očali s simulacijo sive mrene, glavkoma, odstopa mrežnice, rokavicami s tresavico, slušalkami, čepki za ušesa …) so izpolnjevali obrazce, hodili po stopnicah, pomivali okna, zapenjali gumbe na oblačilih, si skuhali kavo…

Delavnica je bila odlično sprejeta, marsikdo pa si je po delavnici priznal, da se šele, ko se postaviš v vlogo starejšega in preizkusiš tovrstne pripomočke, zavedaš, kako jim sploh je.

Z delavnicami iz Sklopa A Slovenska filantropija nadaljuje v Murski Soboti že v petek, 4. 10. 2019, ko se bo na 10. obletnici Hiša sadežev družbe Murska Sobota, ki je prvi medgeneracijski skupnostni center v Sloveniji, odvil nov dogodek ozaveščanja o diskriminaciji in varstvu pred njo ter zagotavljanju enakih možnosti za vse. Vabljeni v dvorano Gledališča Park ob 18. uri.

Kategorije: AKTUALNO

Skip to content