V Žalcu smo organizirali drugega v seriji javnih dogodkov, namenjenih ozaveščanju o diskriminaciji, ki se odvija v okviru projekta ZaVse/4All – za družbo brez diskriminacije. V Hišo Sadeži družbe smo povabili različne organizacije, ki delajo s pripadniki različnih, diskriminaciji izpostavljenih družbenih skupin, pa tudi naše uporabnike, prostovoljce in drugo zainteresirano javnost.

Obiskovalcem smo poskusili ponuditi kar največ informacij o tem, kaj je diskriminacija, kako lahko diskriminatorna dejanja prepoznajo in kako ukrepati v takih primerih.

Dogodek smo začeli s predstavitvijo vsebine in ciljev projekta, nato pa smo s kratkim kvizom preverili, koliko poznamo različne oblike diskriminacije, ali znamo prepoznati diskriminatorna ravnanja in malo pojasnili, kaj vse lahko označimo za diskriminacijo.

V izkustvenih kotičkih smo pod vodstvom Barbare Goričan iz Slovenske filantropije lahko na lastni koži preskusili, kako je občutiti nekatere tegobe, ki jih pogosto prinese starost (artritis, tresavica, glavkom, siva mrena …). Včasih potrebujemo prav take neposredne izkušnje, da na druge gledamo manj nestrpno.

Obiskovalci so se pogovarjali z Anjo Zagomilšek iz Zavoda Vozim, ki je predstavila delo zavoda, različne kampanje, v katerih so sodelovali, in druge projekte, z veseljem pa je odgovarjala tudi na vsa številna vprašanja.

V tretjem kotičku so imeli obiskovalci priložnost izvedeti več o samem projektu, pa tudi o diskriminaciji nasploh. Za predstavitev je poskrbela Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

V drugem delu dogodka je za smeh poskrbela stand-up komičarka Martina Ipša, ki z lastnimi izkušnjami in držo na izvrsten način razbija stereotipe o vseh malce drugačnih ljudeh.

Nasmejani in dobro razpoloženi smo dogodek sklenili še s slastnim prigrizkom in sproščenim klepetom.

S projektom ZaVse/4All se partnerji Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v RS, Slovenska filantropija in Zavod VOZIM zavzemamo za družbo brez diskriminacije, ki bo s številnimi aktivnostmi pripomogla k ozaveščanju tega problema med nevladnimi organizacijami in širšo javnostjo.

Kategorije: AKTUALNO

Skip to content