Delavnico, ki se je odvila 18. junija 2019 v Pritličju v Ljubljani, je organizirala Slovenska filantropija, za strokovno podporo pa je poskrbela Eva Gračanin (Legebitra).

Delavnico smo časovno umestili v Festival migrantskega filma in tako temo diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali izraza povezali še s prisilnimi migracijami. Številne države, zlasti na globalnem jugu, namreč dejansko, včasih pa tudi z zakonom, preganjajo različne oblike nenormativne spolne usmerjenosti in s tem zagotovo prispevajo k odločitvi za beg v varnejše države.

Kot uvod v delavnico smo si ogledali dva kratka filma portugalskega režiserja Leandra Goddinha, ki pripovedujeta zgodbo mladega istospolno usmerjenega Nigerijca, ki je moral pobegniti iz države.

Po filmih nam je Eva Gračanin predstavila nekaj osnovnih pojmov v zvezi s spolno (ne)normativnostjo in ustrezno terminologijo. Spregovorila je o vse prepogosti kriminalizaciji nenormativnih spolnih usmerjenosti ali identitet, o varovanju pred diskriminacijo, ki ponekod obstaja zgolj na papirju, pa tudi o specifičnih potrebah, ki jih imajo LGBTIQ+ osebe, ujete v prisilne migracije.

Udeležba je bila precej večja kakor smo pričakovali, odziv udeležencev pa zelo pozitiven. Delavnico smo tudi posneli in posnetek bomo posredovali udeležencem, pa tudi vsem, ki se delavnice niso mogli udeležit in drugim, ki bi jih vsebina utegnila zanimati.

Kategorije: AKTUALNO

Skip to content